2012. december 5., szerda

Tumblr: a nagyság átka a vírus?

Vírussal támadt a Tumblr mikroblogra egy hekkercsoport, miután hetek óta hiába figyelmeztették egy biztonsági résre a rendszerükben. Ezenkívül értéktelenséggel vádolják a népszerű blogot – vajon jogos a kritika?

Az első komoly Tumblr-vírus
A GNAA hekkercsoport hetekkel ezelőtt jelezte a Tumblr-nek, hogy van a rendszerében egy biztonsági hiba, ami lehetővé teszi, hogy megfertőzzék egyes felhasználók oldalait. A mikroblog azonban semmit sem tett a probléma orvosolására. Így hétfőn a GNAA több mint 8000 csatornát fertőzött meg, durva szöveget jelentetve meg a letámadott oldalon, miszerint a csoport az „internet történetének járványszerűen terjedő, legértéktelenebb szarsága” ellen tiltakoznak. A vírus olyan népszerű oldalakat is letámadott, mint az Entertainment Weekly vagy az USA Today hivatalos mikroblogjai. A Tumblr még aznap megszabadította az oldalakat a fertőzéstől, és tulajdonképpen akár népszerűsége újabb mérföldköveként is értékelheti, hogy meg- és túlélte első vírustámadását. Mitől ez a nagy népszerűség?
Miből lesz a cserebogár?
A 2007-ben alapított Tumblr egy mikroblog a Twitter mintájára, azaz nagyon egyszerű, rövid tartalmakkal töltheti fel a használó: egy-két képpel, hivatkozással, mondattal már kész is a poszt. Ez nagyon népszerű a felhasználók körében, hiszen roppant könnyű készíteni és átlátni is. A felhasználók természetesen követhetik is egymás blogját, így alakítva ki a közösségi élményt, illetve terjesztve el a tartalmakat az oldalak között. Több tízezer felhasználó azonnal át is nyergelt a Tumblrre a Twitterről, ugyanis lelkesedtek az ötletért, hogy ha az ember nem akar, a Tumblrön egyetlen egy mondatot sem kell megfogalmazni, lehet egyszerűen képeket és videókat posztolni. Olyan könnyen követhetjük mások posztjait, és olyan egyszerű továbbadni őket, hogy az emberek nehezen állnak ellen, hogy részt vegyenek ebben a játékos, közösségi élményben.

Tumblr a csúcsra tör
2009-ben az iPhone alkalmazás is megjelent hozzá, a Tumblr ezzel robbant be igazán: több millió felhasználója lett. Mára az internet 50 leglátogatottabb oldala közé tartozik, havonta 170 millió ember látogatja. A Tumblr óriási sikere a Twitterrel ellentétben, hogy csatlakozó felhasználóit többségében meg is tudja őrizni: 85%-ukat a Twitter 40%-ával szemben. Naponta 71 millió bejegyzés születik, mára majdnem 30 milliárd poszt van összesen. A használók túlnyomó többsége kamasz és egyetemista, felük 25 évnél fiatalabb, úgy tűnik, őket szólította meg a legjobban ez a mikroblog. A Tumblr jelentőségét mutatja, hogy még a 2012-es amerikai elnökválasztásban is komoly szerepet játszott: itt volt Obama elnök első blogja, és a fiatalok megszólítására használták a Tumblrt a kampány során.


Ha gyors és egyszerű, akkor értelmetlen is?
Mára a Tumblr a mémek terjesztésének is az egyik fő eszközévé vált, hiszen itt aztán tényleg nem muszáj új tartalmat adni a közösséghez, elég csak az internet már meglévő tartalmaival „labdázni”, hogy az ember minél népszerűbb legyen. Ennek azonban az az árnyoldala, hogy általában nem is születik semmi valóban új, az érdekesebb, komolyabb tartalmakat pedig hamar maguk alá temetik a cuki, vicces, bulvár posztok.  Valószínűleg pontosan erre célzott a GNAA igencsak éles kritikája is (még ha ők állítják is, hogy csupán a biztonsági résre akarták felhívni a figyelmet, mielőtt egy igazán rosszindulatú hekker használta volna ki azt). Érdemes lehet elgondolkodni azon, jó-e nekünk az, hogy egyre kevésbé van rá szükség, hogy saját szavainkkal fejezzük ki magunkat, hiszen könnyen megoszthatunk helyette egy jó kis képet – amit még csak nem is mi készítettünk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése