2012. december 4., kedd

Az iTunes behálózza a világot

Bejelentette az Apple, hogy több mint 50 országban nyílt meg az iTunes Store, s ezzel az online áruház szinte az egész világon elérhetővé vált.

Új csatlakozók
Az Apple december első napjaiban tette a hivatalos bejelentést, miszerint 56 országokban jelent meg az iTunes, köztük olyan államokkal, mint Oroszország, Törökország, India vagy Dél-Afrika. Az áruházból egyéb digitális média mellett mint 20 millió zeneszámot tölthetnek le a felhasználók, és az iTunes Store a kínálatát a helyiekre is szabja, tehát szerepet kapnak az adott ország előadói, alkotásai. Filmeket is lehet letölteni az új iTunes-os országok közül Oroszországban, Törökországban, Indiában és Indonéziában, bár az Apple úgy nyilatkozott, ezen országok köre is hamar bővülni fog.

Kizöldül a világ az iTunes-tól
A világáruház
Ez azt jelenti, hogy az iTunes Store jelenleg pontosan 119 országban érhető el, ami igencsak lenyűgöző, ha belegondolunk, hogy az áruház még 10 éves sincs. 2003-ban kezdte meg működését, de 2008-ra már Amerika, 2010-re pedig a világ kedvenc zeneáruháza lett. 2011 októberére már több mint 15 milliárd dalletöltést regisztrált. 2012 szeptemberére több mint 400 millió aktív felhasználói fiókkal dicsekedhetett, amelynek tulajdonosai több mint 315 millió különféle mobileszközre (iPod, iPhone, iPad stb.) töltenek le tartalmakat.

A siker titka
Miközben a zeneipar komoly kihívással találta magát szembe az internet korában, és nem is igazán tudott megfelelni annak úgy, hogy a felhasználók, kiadók és zenészek igényeit egyaránt kielégítse, az Apple iTunes Store fényes diadalt aratott, már első évében profitot termelt, és azóta is egyértelműen uralja az internetes, fizetős zeneletöltés piacát. Hogy miért? Mert Steve Jobsszal az élén a cég felismerte, hogy az emberek mindennél jobban értékelik, ha gyorsan, egyszerűen, megbízható forrásból, jutányos áron, valamint a saját kívánságaiknak megfelelően juthatnak jó minőségű zenéhez. Azaz nagyon is hajlandóak fizetni, ha nem havidíjat kérnek tőlük, hanem alacsony árat a letöltésért, illetve ha nem feltétlenül kell egész albumokat megvenniük, hanem szabadon válogathatnak a számok között.
Nemzetközi terjeszkedés: a magyar helyzet
Kezdetben csak amerikai Apple-használók vásárolhattak az iTunes Store-ban, de 2003-tól már Windows-zal is működött az áruház, 2004 óta pedig folyamatosan egyre több országban válik elérhetővé. Magyarországon például 2011 óta lehet innen zenét letölteni. Sőt, filmeket, videoklipeket is letölthet a magyar felhasználó, illetve ajándékutalvánnyal lephet meg másokat, viszont tévésorozatokat nem vásárolhat az áruházból, ez ugyanis egyelőre néhány ország kivételével csak az amerikai iTunes Store-ból tehető meg.

Az új iTunes mától szinte az egész világon elérhető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése