2012. november 4., vasárnap

Minden mém egy helyen

Mémarchívumot indított az Index, így tisztelegve az internetes népművészetté vált műfaj előtt, amely reklám, humorforrás, társadalom- és politikakritika, illetve agyatlan szórakozás egyben.

Mémeskút
Az Index mémblogja, azaz “mémügyi melléklete” megkísérli egy csokorba gyűjteni mindazon online mémeket, amelyek valamivel kiemelkednek a mémek tengeréből, azzal, hogy magyar kötődésűek, még a többi mémnél is viccesebbek vagy emlékezetesebbek, a legjobban kommentálják az adott időszak eseményeit, vagy - ahogy az írók be is vallják - egyszerűen csak szubjektívan a legjobban tetszettek nekik. A mémblogba bárki beküldhet mémet, ha viszont szeretné látni a következő bejegyzésben kedvenc poénját.

Mi is a mém?
Az online mém az internet sajátos műfaja: általában humoros kommentárral ellátott kép vagy videó, amely egy életből vett alapötletet figuráz ki, majd elterjedve beépül az internetes közösség kulturájába. Miután készítője ihletett merített egy fényképből, felkapott megjegyzésből, filmjelenetből, egy híres - vagy akár hétköznapi, de valamiért érdekes - személytől  vagy a napi hírekből, elkészül a vicces vagy gúnyos kép/videó, amely aztán vírusszerű terjedésnek indulhat a közösségi blogokról (pl. Reddit, Tumblr) a nagyobb hálózatokon (9gag, Facebook) keresztül. Ha a mémet felkapja a netes közösség, akkor reklámértéke óriási, akár szándékos promócióként, akár véletlen, kínos vagy felháborító eseménnyel tesz így hírnévre szert valaki. Számtalan másolat, újragondolás és remix születhet belőle, ha egyszer megragadja az internetes közösség fantáziáját. A politika, a napi hírek és a popkultúra éppúgy kimeríthetetlen forrásául szolgálnak a mémeknek, mint a kisgyerekek vagy épp a macskák, az online mémek egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - sztárjai


Mémarchívum
Az Index tehát nekilátott, hogy hónapról hónapra megörökítse, mi volt az aktuális poén az interneten, mi ragadta meg éppen az internetes közösség fantáziáját, illetve mi csapta ki a biztosítékot a nemzetközi és hazai mémgyárosoknál. A szeptemberi blogban olvashattuk elsőként, mik voltak az elmúlt hónap slágerei. A teljesség igénye nélkül: vannak itt a Gangnam Style, azaz a koreai k-pop formába csomagolt  társadalomkritika által ihletett mémek, az Apple kínos térképfiaskójára reagáló mémözön, de Varga István nőellenes kirohanása is annyira felborzolta a kedélyeket, hogy ha gyerekek nem is, mémek bőven születtek a politikus felszólalása után.



A nagyvilág eseményei - mémes szemmel
Ugyanakkor a mémdömping óriási mértékét mi sem bizonyítja jobban, hogy azonnal kiderült: havi egy bejegyzéssel nem lehet lépést tartani a mémgyárosokkal, így októberben 6 blogbejegyzés született, és már novemberben is két cikket ihletett a netes közösség mémes kommentárja. Természetesen mivel a mémeket valós események ihletik, mennyiségük rohamosan megnő, hogyha olyasvalami történik a világ egy országában, ami nemzetközi érdeklődésre tart számot, legyen szó természeti katasztrófáról (a Sandy hurrikánról máris számos mém született), az amerikai elnökválasztásról (Obama és Romney egyaránt nagyon megihlette a mémeseket), vagy épp a popkultúrát érintő hírekről, mint például hogy George Lucas eladta a Lucasfilmet a Disneynek (rajongók milliói rémületére vagy épp megkönnyebbülésére).


Kockázatok és mellékhatások
Miután körülbelül egy hónapja kísérem figyelemmel az Index Mémeskút blogját, bárkinek ajánlom, rendkívül vicces és szórakoztató, a mémekhez fűzött kommentár mindig nagyon találó. Egyetlen komoly probléma viszont van vele: nagyon könnyű belefeledkezni a cikkekhez tartozó mémgalériákba, így csak akkor tanácsos felkeresni, ha az embernek van ráérős szabadideje...


Indul a Mémeskút, az Index mémblogja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése