2012. október 24., szerda

Olaszországban csapott le az Anonymous

Az Anonymous nevű nemzetközi hackerközösség ezúttal az olasz rendőrséget vette célba: rengeteg titkos dokumentumot szereztek meg. Na de kik is ők, és mire jók az ilyen akciók?

Az Anonymous egy hacktivista (hacktivist) csoport, azaz tagjai egyszerre tekintik magukat hackernek és aktivistának. Meghatározott ideológiai, politikai cél érdekében törnek fel honlapokat, hajtanak végre ellenük támadásokat, lopnak el és hoznak nyilvánosságra bizalmas adatokat. A csoport alapvetően a korrupció és az internetes cenzúra ellen küzd, tagjai egyénileg, de gyakran összehangolt akciókkal törekszenek egy közös célra, tevékenységüket nem név szerint, hanem mint az Anonymous képviselői vállalva.
Az Anonymous létrejötte
Az Anonymous név alatt közös célokra törekvő, nagyon laza közösség megalakulását 2003-ra teszik. A csoport létrejötte a 4chan nevű képes fórumhoz kötődik, amelyen a felhasználók alapvetően képeket posztolnak, általában névtelenül. Ebből az Anonymous mémből állt össze olyan felhasználók közössége, akik 2006-ra elkezdtek bizonyos tiltakozó akciókat végrehajtani a neten, például rasszizmussal vagy pedofíliával vádol egyének ellen.

A névtelen közösség
Az Anonymous tagsági köre meghatározhatatlan, ahogy azt a neve is mutatja: mindenki névtelen. Nincs ugyanis központi vezetősége, vezéralakja, egységes központja vagy tagsági feltétele. Nincsenek rangok, meghatározott szabályok vagy egyetlen közös információs csatorna. Az Anonymous egy igazán huszonegyedik századi, internetes közösség: bárki a tagjává válhat, aki annak tekinti magát, így az online és offline felhasználók együtt alkotnak egy anarchikus, globális közösséget, “agyat”. Így tehát miután valaki bármilyen hosszú időre tagnak tekintette magát, ugyanolyan gyorsan ki is léphet. A tagok különböző internetes fórumokon és közösségi oldalakon kommunikálnak egymással.

Nemzetközi hírnév

A csoport 2008-ban tett szert nemzetközi hírnévre, olyan akciókkal, mint a szcientológia egyház elleni támadás az internetes cenzúra elleni tiltakozásul, vagy Sarah Palin amerikai alelnök-jelölt e-mail fiókjának feltörése. A szcientológia egyház elleni tiltakozásként a magukat a csoporttal azonosító emberek tüntetéseket is szerveztek, több ezren vonultak fel világszerte. Sokan a V mint vérbosszú főszereplőjét, V-t idéző maszkban tüntettek (amit Guy Fawkes ihletett), ez a maszk ekkor vált a csoport egyik fő jelképévé. 2012-re a csoport már akkora hírnévre, támogatásra és befolyásra tett szert, hogy addig soha nem látott mértékű akciókat tudtak végrehajtani például a Megaupload fájlmegosztó oldal bezárása vagy a SOPA-törvényjavaslat elleni tiltakozásként.


A legújabb célpont

Mivel a csoport egyik legfontosabb célja a korrupt szervek elleni küzdelem, gyakran támad hatósági oldalakat, és hoz nyilvánosságra olyan adatokat, amelyekhez a civilek addig nem juthattak hozzá. Egy ilyen akciónak esett a napokban áldozatul az olasz rendőrség is, miután magukat az Anonymousszal azonosító hackerek kedd hajnalban feltörték az adatbankjukat és levelezési rendszerüket. Rengeteg bizalmas adatot hoztak nyilvánosságra a rendőrök mobilszámaitól a bértáblázatokon át a jelentésekig. Így elérték, hogy fordult a kocka: ezúttal a nyilvánosság figyeli meg a rendőrséget, és nem fordítva. Kérdés, hogy vajon valójában mekkora haszna van az ilyen akcióknak, mennyit profitál  a nyilvánosság ezekből az adatokból, és ez megéri-e azt, amekkora kárt okozhatnak az adott hatóság munkájában. Az olasz rendőrség mindenesetre ezek után biztosan fejleszteni fogja a biztonsági rendszerét!

Olasz rendőrséget hekkelt az Anonymous


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése